Arhiva

Arhiva prima pagină

Alte doua titluri de SCOALA EUROPEANA au poposit in judetul Prahova

Joi, 24 mai 2018, in sala “Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului din Bucuresti, a avut loc festivitatea de premiere a celor 61 de unitati de invatamant castigatoare ale celei de-a XV-a editii a Competitiei pentru obtinerea Certificatului „Scoala Europeana”.
Prestigiosul titlu a fost obtinut de doua unitati de invatamant din judetul Prahova. Este vorba de Colegiul National “Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Ploiesti si de Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Distinctiile au fost acordate de catre domnii Ionel-Florian Lixandru, Secretar de Stat si Liviu-Marian Pop, Senator, Presedinte al Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport.
La festivitate au mai participat: Angela Cristea, Seful Reprezentantei Comisiei Europene în România, Gabriela Dragan, Director General al Institutului European din România, Irina Elisabeta Kovács, Secretar de Stat – Ministerul Educatiei Nationale, Adrian Georgescu, Director adjunct, ANPCDEFP, Mihaela-Tania Irimia, Director General, Directia Generala Educatie Timpurie, Invatamânt Primar si Gimnazial, Constantin Traistaru, Consilier, Ministerul Educatiei Nationale, Marinica Stioan, Inspector General, Ministerul Educatiei Nationale.
Pe langa Certificatul si Trofeul “Scoala Europeana”, fiecare scoala castigatoare va primi si suma de 5000 de lei.
  In cadrul seriei de evenimente prilejuite de aniversarea a 145 de ani de existenta a invatamântului tehnic prahovean, Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, în colaborare cu Institutia Prefectului Judetul Prahova, Consiliul Judetean Prahova si Camera de Comert si Industrie a Judetului Prahova, a organizat vineri, 18 mai 2018, la sediul Liceului Tehnologic „1Mai” din Ploiesti, CAMPANIA DE PROMOVARE A INVATAMÂNTULUI DUAL (click pentru mai multe informatii).
  Evenimentul si-a propus a fi o reala dezbatere, atât a legislatiei care reglementeaza aceasta forma de invatamânt profesional, cât a modalitatilor concrete prin care este posibila implementarea invatamântului dual.
  Cu aceasta ocazie, doamna Dalia Maria Mircea- Daramus, Director, Centrul national de dezvoltare a invatamantului profesional si tehnic, a inmanat, din partea ministrului educatiei nationale, Diploma Aniversara „Nicolae Iorga”, insotita de placheta, Liceului Tehnologic „1 Mai”, municipiul Ploiesti, continuatorul primei scoli de arte si meserii, infiintata in judetul Prahova la 22 octombrie 1872.

  La intalnire au participat: Stefan Radu Oprea – Ministrul Mediului de afaceri, comert si antreprenoriat, Liviu Marian Pop, senator, presedinte al comisiei de invatamant din senat, Robert Cazanciuc, senator, presedinte al Comisiei Juridice din senat, Cristian Ghica, senator, Ioana Madalina Lupea, prefect al judetului Prahova, Calin Negraru, primar al orasului Mizil, Cristian Mihai Ganea, viceprimar al municipiului Ploiesti, Suzana Ilie, Coordonator regional CNDIPT, regiunea Sud-Muntenia, Rodica Albu, Coordonator regional CNDIPT, regiunea Sud-Muntenia, Magdalena Stoian, OMV Petrom, Ancuta Neder, Camera de comert si insustrie, Silviu Baciu, director general, SC CONPET SA.

  Au mai participat reprezentanti ai operatorilor economici care deruleaza acorduri de parteneriat cu liceele tehnologice din judetul Prahova: S.C. Upetrom 1 Mai S.A. Ploiesti; S.C. Uzuc SA Ploiesti; S.C. Eurial Invest SRL; S.C. Calsonic Kensei Romania; S.C. Adient Automotive Romania; S.C. Creafreres SRL; S.C. Larilin Prod SRL; S.C. Mika Travel SRL; S.C. Fepper S.A. Sucursala Ploiesti; S.C. Pami Concept SRL; S.C. Arcade Doors SRL; S.C. Alexandrion Grup Romania SRL Bucov; S.C. Estetic Modern SCM.
  De asemenea, au participat directori si profesori din mai multe licee tehnologice, respectiv scoli gimnaziale, din judetul Prahova.

OLIMPIADA NATIONALA DE FIZICA 2018, BREAZA, JUDETUL PRAHOVA

Duminica, 1 aprilie 2018, la Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir”, din orasul Breaza, a debutat Olimpiada Nationala de Fizica, ajunsa la a editia cu numarul 54.

La festivitatea de deschidere, desfasurata sub patronajul doamnei colonel doctor Doina Muresan, comandantul Liceului National Militar “Dimitrie Cantemir”, au luat parte, alaturi de elevi si profesorii însotitori, domnii Constantin Traistaru, consilier al ministrului Educatiei Nationale, Sorin Trocaru, inspector general în cadrul Ministerului Educatiei Nationale, Nicolae Angelescu, inspector scolar general al judetului Prahova, colonel Daniel Nicolae Banica, seful sectiei învatamant din statul Major al Apararii, Gheorghe Richea, primarul orasului Breaza, conferentiar universitar doctor Sebastian Popescu, decanul Facultatii de Fizica de la Universitatea “Al. I. Cuza”, din Iasi, presedinte al Comisiei Nationale a Olimpiadei de Fizica, precum si doamnele prof. dr. Mandrila Georgiana Carmen, inspector de specialitate în cadrul statului Major al Fortelor Terestre – presedinte de onoare al Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Fizica si Adriana Radu, inspector scolar în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova.

Participa peste 550 de elevi din toate judetele tarii, gazduiti în campusul unitatii de învatamant, alaturi de mai mult de 110 de profesori si membri ai Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Fizica.

Probele din cadrul olimpiadei se vor desfasura începand de luni, 2 aprilie, pana joi, 5 aprilie, urmand ca festivitatea de premiere sa aiba loc vineri, 6 aprilie 2018, zi în care participantii vor parasi campusul Colegiului National Militar “Dimitrie Cantemir”.

Vineri, 30 martie 2018, la Sala Europa a Consiliului Judetean Prahova, s-a desfasurat etapa judeteana a Concursului National “Made for Europe”.
“Made for Europe” este un concurs pentru elevi, in cadrul caruia sunt prezentate produsele finale obtinute in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, derulate de unitati scolare de orice nivel.

In urma prezentarilor sustinute de elevi, pe primele locuri s-au clasat:
Premiul I – Daria Stanescu, eleva a Colegiului National “Nichita Stanescu” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Cristina Rusu; Gabriel Colt, elev la Colegiul Tehnic “Toma N. Socolescu” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Marian Dragomir;.

Premiul II – Nastase Daniel, elev al Colegiului National “Mihai Viteazul” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Alice Georgescu.

Premiul III – Razvan Cristea, elev al Colegiului National Militar “Dimitrie Cantemir” din orasul Breaza, profesor coordonator Corina Barbu.

Toti cei patru elevi premianti s-au calificat pentru etapa nationala a Concursului “Made for Europe”, care va avea loc in perioada 12-15 aprilie 2018, la Constanta.


Starea invatamantului la nivelul judetului Prahova
semestrul I al anului scolar 2017-2018

Informatii referitoare la procesul de elaborare, depunere si evaluare a proiectelor de manuale scolare, utile autorilor de manuale

  Anunt depunere proiecte de manuale scolare
  Adresa inaintare depunere proiecte manuale
  Anexa 1_Declaratie Manuscris 2018
  Anexa 2_Registru electronic depunere proiecte manuale
  Anunt reguli depunere
  Pentru mai multe detalii puteti accesa si site-urile:

Procedura de suspendare a cursurilor scolare

Pentru perioadele anului scolar caracterizate de conditii meteorologice extreme, conducerea unitatilor de invatamant poate suspenda pe o perioada determinata cursurile scolare, conform art.9 alin. 4, lit. a) din Regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar OMEN 5079/31.08.2016, cu modificarile si completarile ulterioare: “la cererea directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii, cu aprobarea inspectorului scolar general”. Suspendarea cursurilor este urmata de masuri privind parcurgerea integrala a programei scolare, pana la sfarsitul semestrului, respectiv al anului scolar.

Aceste precizari sunt facute si in procedura de suspendare temporara a cursurilor, stabilita de catre Inspectoratul Scolar Judetean Prahova in temeiul legislatiei prezentate, transmisa unitatilor de invatamant si afisata pe site-ul I.S.J.Prahova.

Inspectoratul Scolar Judetean Prahova anunta ca luni, 26 februarie 2018, cursurile se vor desfasura dupa programul normal in toate unitatile scolare din judetul Prahova.
In functie de evolutia conditiilor meteorlogice, conducerile unitatior de invatamant, in conformitate cu ROFUIP, sau Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, pot decide alte masuri, care vor fi comunicate in timp util.
Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2018

Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale din cadrul examenului national de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie
2018) se vor desfasura în perioada 12-22 februarie 2018.
În judetul Prahova s-au înscris pentru aceasta sesiune 5611 elevi din clasele a XII-a si a XIII-a si
absolventi din promotiile anterioare (4987 elevi din promotia curenta si 624
candidati din serii anterioare). În sesiunea iunie-iulie 2017 au fost înscrisi
5059 de candidati.

Conform calendarului aprobat prin OMEN Nr. 4792 /
31.08.2017,
proba
de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna (proba A)
se va desfasura în
zilele de 12 si 13 februarie. Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 si 20 februarie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D).
Probele se încheie cu evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de
circulatie internationala (proba C) – 21 si 22 februarie.

La nivelul judetului Prahova sunt 42 de centre
de examen pentru evaluarea competentelor lingvistice si digitale. La cele trei
probe sunt asteptati sa participe:

·
Proba A: 5070 candidati din care 83 candidati din serii anterioare

·
Proba C: 4737 candidati (limba engleza –4295 , limba franceza –418 , limba
germana –7 , limba spaniola –17 )

·
Proba D:4992 candidati

Probele scrise ale examenului national de
Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 si 28 iunie.

IN ATENTIA OPERATORILOR ECONOMICI

OLIMPIADA NATIONALA DE FIZICA 2018, BREAZA, JUDETUL PRAHOVA

Duminica, 1 aprilie 2018, la Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir”, din orasul Breaza, a debutat Olimpiada Nationala de Fizica, ajunsa la a editia cu numarul 54.

La festivitatea de deschidere, desfasurata sub patronajul doamnei colonel doctor Doina Muresan, comandantul Liceului National Militar “Dimitrie Cantemir”, au luat parte, alaturi de elevi si profesorii însotitori, domnii Constantin Traistaru, consilier al ministrului Educatiei Nationale, Sorin Trocaru, inspector general în cadrul Ministerului Educatiei Nationale, Nicolae Angelescu, inspector scolar general al judetului Prahova, colonel Daniel Nicolae Banica, seful sectiei învatamant din statul Major al Apararii, Gheorghe Richea, primarul orasului Breaza, conferentiar universitar doctor Sebastian Popescu, decanul Facultatii de Fizica de la Universitatea “Al. I. Cuza”, din Iasi, presedinte al Comisiei Nationale a Olimpiadei de Fizica, precum si doamnele prof. dr. Mandrila Georgiana Carmen, inspector de specialitate în cadrul statului Major al Fortelor Terestre – presedinte de onoare al Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Fizica si Adriana Radu, inspector scolar în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova.

Participa peste 550 de elevi din toate judetele tarii, gazduiti în campusul unitatii de învatamant, alaturi de mai mult de 110 de profesori si membri ai Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Fizica.

Probele din cadrul olimpiadei se vor desfasura începand de luni, 2 aprilie, pana joi, 5 aprilie, urmand ca festivitatea de premiere sa aiba loc vineri, 6 aprilie 2018, zi în care participantii vor parasi campusul Colegiului National Militar “Dimitrie Cantemir”.

Vineri, 30 martie 2018, la Sala Europa a Consiliului Judetean Prahova, s-a desfasurat etapa judeteana a Concursului National “Made for Europe”.
“Made for Europe” este un concurs pentru elevi, in cadrul caruia sunt prezentate produsele finale obtinute in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, derulate de unitati scolare de orice nivel.

In urma prezentarilor sustinute de elevi, pe primele locuri s-au clasat:
Premiul I – Daria Stanescu, eleva a Colegiului National “Nichita Stanescu” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Cristina Rusu; Gabriel Colt, elev la Colegiul Tehnic “Toma N. Socolescu” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Marian Dragomir;.

Premiul II – Nastase Daniel, elev al Colegiului National “Mihai Viteazul” din municipiul Ploiesti, profesor coordonator Alice Georgescu.

Premiul III – Razvan Cristea, elev al Colegiului National Militar “Dimitrie Cantemir” din orasul Breaza, profesor coordonator Corina Barbu.

Toti cei patru elevi premianti s-au calificat pentru etapa nationala a Concursului “Made for Europe”, care va avea loc in perioada 12-15 aprilie 2018, la Constanta.


Starea invatamantului la nivelul judetului Prahova
semestrul I al anului scolar 2017-2018

Informatii referitoare la procesul de elaborare, depunere si evaluare a proiectelor de manuale scolare, utile autorilor de manuale

  Anunt depunere proiecte de manuale scolare
  Adresa inaintare depunere proiecte manuale
  Anexa 1_Declaratie Manuscris 2018
  Anexa 2_Registru electronic depunere proiecte manuale
  Anunt reguli depunere
  Pentru mai multe detalii puteti accesa si site-urile:

Procedura de suspendare a cursurilor scolare

Pentru perioadele anului scolar caracterizate de conditii meteorologice extreme, conducerea unitatilor de invatamant poate suspenda pe o perioada determinata cursurile scolare, conform art.9 alin. 4, lit. a) din Regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar OMEN 5079/31.08.2016, cu modificarile si completarile ulterioare: “la cererea directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii, cu aprobarea inspectorului scolar general”. Suspendarea cursurilor este urmata de masuri privind parcurgerea integrala a programei scolare, pana la sfarsitul semestrului, respectiv al anului scolar.

Aceste precizari sunt facute si in procedura de suspendare temporara a cursurilor, stabilita de catre Inspectoratul Scolar Judetean Prahova in temeiul legislatiei prezentate, transmisa unitatilor de invatamant si afisata pe site-ul I.S.J.Prahova.

Inspectoratul Scolar Judetean Prahova anunta ca luni, 26 februarie 2018, cursurile se vor desfasura dupa programul normal in toate unitatile scolare din judetul Prahova.
In functie de evolutia conditiilor meteorlogice, conducerile unitatior de invatamant, in conformitate cu ROFUIP, sau Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, pot decide alte masuri, care vor fi comunicate in timp util.
Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2018

Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale din cadrul examenului national de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie

2018) se vor desfasura în perioada 12-22 februarie 2018. În judetul Prahova s-au înscris pentru aceasta sesiune 5611 elevi din clasele a XII-a si a XIII-a si

absolventi din promotiile anterioare (4987 elevi din promotia curenta si 624

candidati din serii anterioare). În sesiunea iunie-iulie 2017 au fost înscrisi

5059 de candidati.

Conform calendarului aprobat prin OMEN Nr. 4792 /

31.08.2017, proba

de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna (proba A) se va desfasura în

zilele de 12 si 13 februarie. Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 si 20 februarie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D).

Probele se încheie cu evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de

circulatie internationala (proba C) – 21 si 22 februarie.

La nivelul judetului Prahova sunt 42 de centre

de examen pentru evaluarea competentelor lingvistice si digitale. La cele trei

probe sunt asteptati sa participe:

·

Proba A: 5070 candidati din care 83 candidati din serii anterioare

·

Proba C: 4737 candidati (limba engleza –4295 , limba franceza –418 , limba

germana –7 , limba spaniola –17 )

·

Proba D:4992 candidati

Probele scrise ale examenului national de

Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 si 28 iunie.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat, in sedinta extraordinara, intreruperea cursurilor scolare in data de 23.03.2018, in toate unitatile de invatamant preuniversitar de pe teritoriul judetului Prahova.
Mai multe detalii gasiti in documentul anexat.
OLIMPIADA NATIONALA DE FIZICA 2018, BREAZA, JUDETUL PRAHOVA
Participantii sunt asteptati duminica, 01 aprilie 2018.
Festivitatea de deschidere va avea loc duminica, 01 aprilie 2018, ora 17,00.
Nota: Toti elevii participanti, impreuna cu profesorii insotitori, vor fi cazati la Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Masa va fi asigurata tot de catre Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Persoana de contact din partea Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza: Cornelia Badila, tel: o729505576

Starea invatamantului la nivelul judetului Prahova

semestrul I al anului scolar 2017-2018

Informatii referitoare la procesul de elaborare, depunere si evaluare a proiectelor de manuale scolare, utile autorilor de manuale

  Anunt depunere proiecte de manuale scolare
  Adresa inaintare depunere proiecte manuale
  Anexa 1_Declaratie Manuscris 2018
  Anexa 2_Registru electronic depunere proiecte manuale
  Anunt reguli depunere
  Pentru mai multe detalii puteti accesa si site-urile:

Procedura de suspendare a cursurilor scolare

Pentru perioadele anului scolar caracterizate de conditii meteorologice extreme, conducerea unitatilor de invatamant poate suspenda pe o perioada determinata cursurile scolare, conform art.9 alin. 4, lit. a) din Regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar OMEN 5079/31.08.2016, cu modificarile si completarile ulterioare: “la cererea directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii, cu aprobarea inspectorului scolar general”. Suspendarea cursurilor este urmata de masuri privind parcurgerea integrala a programei scolare, pana la sfarsitul semestrului, respectiv al anului scolar.

Aceste precizari sunt facute si in procedura de suspendare temporara a cursurilor, stabilita de catre Inspectoratul Scolar Judetean Prahova in temeiul legislatiei prezentate, transmisa unitatilor de invatamant si afisata pe site-ul I.S.J.Prahova.

Inspectoratul Scolar Judetean Prahova anunta ca luni, 26 februarie 2018, cursurile se vor desfasura dupa programul normal in toate unitatile scolare din judetul Prahova.
In functie de evolutia conditiilor meteorlogice, conducerile unitatior de invatamant, in conformitate cu ROFUIP, sau Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, pot decide alte masuri, care vor fi comunicate in timp util.
Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2018

Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale din cadrul examenului national de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie

2018) se vor desfasura în perioada 12-22 februarie 2018. În judetul Prahova s-au înscris pentru aceasta sesiune 5611 elevi din clasele a XII-a si a XIII-a si

absolventi din promotiile anterioare (4987 elevi din promotia curenta si 624

candidati din serii anterioare). În sesiunea iunie-iulie 2017 au fost înscrisi

5059 de candidati.

Conform calendarului aprobat prin OMEN Nr. 4792 /

31.08.2017, proba

de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna (proba A) se va desfasura în

zilele de 12 si 13 februarie. Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 si 20 februarie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D).

Probele se încheie cu evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de

circulatie internationala (proba C) – 21 si 22 februarie.

La nivelul judetului Prahova sunt 42 de centre

de examen pentru evaluarea competentelor lingvistice si digitale. La cele trei

probe sunt asteptati sa participe:

·

Proba A: 5070 candidati din care 83 candidati din serii anterioare

·

Proba C: 4737 candidati (limba engleza –4295 , limba franceza –418 , limba

germana –7 , limba spaniola –17 )

·

Proba D:4992 candidati

Probele scrise ale examenului national de

Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 si 28 iunie.

24 IANUARIE
ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Azi, 24 Ianuarie, într-un moment aniversar, de sarbatoare a ceea ce timp de secole a reprezentat idealul tuturor românilor: UNIREA, avem prilejul sa onoram o pagina ilustra din istoria noastra, din ceea ce suntem si am devenit în ultimul veac si jumatate.

Se împlinesc 159 de ani de la primul pas important pe calea înfaptuirii statului national unitar român si se cuvine sa binecuvântam acest prim pas, asa cum Vasile Boerescu se adresa în cadrul lucrarilor Adunarii în dimineata zilei de 24 Ianuarie: ,,A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezinta acest principiu. Aceasta persoana este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei. Sa ne unim asupra acestui nume si posteritatea ne va binecuvânta, tara ne va întinde mâinile si constiinta noastra va fi împacata ca ne-am împlinit o dorinta sfânta”.

Si Cuza a fost ales în unanimitate de voturi, în contra hotarârii acelora care au vrut sa fie despartite Moldova si Tara Româneasca. Prin propriile-i forte, poporul român a realizat Unirea, cum declara M. Kogalniceanu în 1862: ,,Unirea natiunea a facut-o”.

Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapa esentiala pe drumul unitatii nationale, a carei întregire deplina avea sa se înfaptuiasca în 1918.

An de an retraim, cel putin la nivel de poveste, ceea ce au facut stramosii nostri pentru tot ce înseamna azi România.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat o dezvoltare deosebita a învatamântului românesc. Legea Instructiunii Publice, promulgata în 1864, cuprindea, între principiile de baza, obligativitatea si gratuitatea instructiei publice primare. Se instituia laicizarea, se prevedea o singura program scolara, iar pentru a implementa eficient aceasta reforma definitorie pentru evolutia statului, se acorda o importanta deosebita pregatirii cadrelor didactice. Si azi, ca si în trecut avem nevoie de mari reforme si nu doar în învatamânt.

Trebuie sa învatam din exemplul unor barbati ca Mihail Kogalniceanu, Ion C. Bratianu, Alexandru Ioan Cuza. Trebuie sa învatam din întelepciunea lor, din vointa lor de a pune deoparte interesele personale, atunci când obiectivele natiunii cereau sa actioneze împreuna. Numai asa vom fi la înaltimea înaintasilor nostri, carora sarbatoarea de azi le aduce un omagiu de recunostinta.

Si sa nu uitam mesajul domnitorului Cuza: Va iubiti patria, veti sti a o întari. Sa traiasca România!

15 ianuarie, ziua lui Eminescu, Ziua Culturii Nationale

Omul deplin al culturii Române… o constiinta de cultura deschisa catre tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu.

De ce a fost aleasa ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Nationale? Mai sunt citite si mai plac versurile sale, ajunse in aproape toate colturile lumii?

Sute de pagini de poezie, proza, proiecte dramatice, traduceri, prelucrari si adaptari, chiar si o schita a unei gramatici sanscrite sau un dictionar de rime, compun o opera vasta si originala, lirica, nihilista, eroica, fantastica, cosmogonica, didactica si polemica care arata o minte iscoditoare, o buna educatie filosofica si o vointa uriasa de a stapâni multe domenii.

Ar fi meritat un Nobel pentru literatura, dar acest premiu nu se acorda postum”, afirma academicianul Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Române, care a militat si a reusit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie sa devina Ziua Culturii Nationale.

Parlamentul a aprobat aceasta lege in 2010, iar in expunerea de motive a initiatorilor legii se arata: ,,Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii române, in genere, si a proiectelor culturale de interes national”.

Ca in fiecare an, Ziua Culturii Nationale este marcata in unitatile scolare din Judetul Prahova prin variate manifestari. In parteneriat cu Casa de Cultura ,,I.L.Caragiale” se desfasoara proiectul ,,Aproape de Eminescu” (Concursul de recitari ,,Ca un Luceafar am trecut prin lume…”, prezentari ale biobibliografiei poetului, lecturi expresive, desene tematice etc). De asemenea, Scoala Gimnaziala ,,Mihai Eminescu” din Ploiesti organizeaza in aceasta saptamâna Concursul Judetean ,,15 pentru Eminescu”, la care prticipa elevi din ciclul primar si gimnazial.

Joi, 11 ianuarie 2018, a fost semnat Acordul de Colaborare între Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, reprezentat de catre domnul Nicolae Angelescu, inspector scolar general si Primaria orasului Aspropyrgos, din Republica Elena, reprezentata de catre domnul Athanasios Choupis, secretar general.

Astfel, partile convin sa colaboreze în domenii precum educatia tinerilor, patrimoniu cultural, politici educationale, sociale si ale formarii profesionale, educatie permanenta, cercetare stiintifica si suport tehnic pentru cercetare. De asemenea, lista poate fi completata cu alte domenii, subiecte sau proiecte în cazul în care ambele parti considera necesar.

Acordul de parteneriat a fost posibil datorita sprijinului acordat de catre domnul deputat Dragos Gabriel ZISOPOL, presedinte al Comunitatii elene din România, prezent, de asemenea, la ceremonia de semnare.

Orasul Aspropyrgos este situat la 15 km nord-vest de centrul orasului Atena. Cel mai important obiectiv economic al orasului este rafinaria Aspropyrgos, situata la sud de oras. Este cea mai mare din Grecia, cu o capacitate de prelucrare de 21.500 metri cubi pe zi.
În oras si în vecinatatea acestuia exista o importanta comunitate româneasca, constituita, cu precadere, în ultimii 20 de ani, prin urmare si un numar tot mai mare de copii si tineri de origine româna. Acordul de colaborare a fost încheiat pentru o perioada de 12 luni si a intrat în vigoare, urmând a se prelungi anual, automat, daca niciunul dintre parteneri nu va cere anularea lui.

Echipa Inspectoratului Scolar Judetean Prahova anunta cu durere încetarea din viata a colegei noastre, prof. dr. Adriana Manolache, inspector scolar pentru învatamântul prescolar între anii 1990-2018, perioada în care a slujit aceasta institutie cu înalta tinuta morala, cu profesionalism, colegialitate, cu demnitate.
Ne dorim ca, pe drumul plin de lumina pe care a pornit, sa o însoteasca linistea, dragostea si respectul tuturor celor care au cunoscut-o!

Dumnezeu sa o odihneasca !

OLIMPICII INTERNATIONALI PRAHOVENI PREMIATI

Marti, 19 decembrie 2017, a avut loc festivitatea de premiere a olimpicilor internationali, la Palatul Parlamentului, de catre Ministrul Educatiei Nationale.

Elev CUCU TEODOR – clasa a XII-a, de la Colegiul National “Mihai Viteazul” Ploiesti, MEDALIE DE AUR LA OLIMPIADA INTERNATIONALA DE LINGVISTICA

Profesori indrumatori:

Nicolae Angelescu-matematica
Carmen Olteanu-limba româna
Elev BANU MATEI- clasa a XI-a, de la Colegiul National “Mihai Viteazul” Ploiesti,
MEDALIE DE ARGINT LA OLIMPIADA INTERNATIONALA DE LINGVISTICA
Profesori indrumatori:
Radu Simion-matematica
Carmen Olteanu-limba româna
Elev DATCU GEORGE VALENTIN – clasa a XI-a, de la Colegiul National “Mihai Viteazul” Ploiesti,
MEDALIE DE BRONZ LA OLIMPIADA INTERNATIONALA “STIINTELE PAMÂNTULUI”

Profesori indrumatori:

Maria Marin -chimie
Florina Miricel-biologie
Adriana Radu-fizica

Gelu Hanganu-geografie

ÎNTÂLNIRE DE LUCRU
M.E.N. – INSPECTORATELE SCOLARE – PERSONAL DE SPECIALITATE

7 – 8 DECEMBRIE 2017

În 7 si 8 decembrie 2017, la Busteni, a avut loc Intalnirea de lucru organizata de catre Ministerul Educatiei Nationale si Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, la care au participat inspectori si personal de specialitate din 11 judete. In cadrul intalnirii au fost propuse pentru dezbatere urmatoarele teme:

1. Aplicarea prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice
2. Modificari ale Codului Fiscal

3. Implementarea acestor acte normative în programul Edusal

VIZITA MINISTRULUI EDUCATIEI NATIONALE IN ORASUL VALENII DE MUNTE

Joi, 7 decembrie 2017, a avut loc, în prezenta ministrului Educatiei Nationale, domnul Liviu Marian Pop, inaugurarea unei noi gradinite pentru copiii din Valenii de Munte, Judetul Prahova.

Este vorba despre Gradinita cu Program Prelungit Nr. 5, structura a Gradinitei cu Program Normal Nr. 1 Valenii de Munte, care functioneaza cu 3 grupe de prescolari.

Gradinita a fost realizata dupa un proiect modern, conform standardelor europene, având o valoare de peste 2.200.000 lei, fonduri asigurate de catre Primaria orasului Valenii de Munte- 1.050.000 lei si Consiliul Judetean Prahova -150.000 lei. Noua gradinita din Valenii de Munte are peste 1060 metri patrati construiti si o suprafata de teren de peste 4000 de metri patrati si cuprinde trei sali de clasa dotate cu mobilier modern, doua sali de mese, bucatarie, cabinet medical, 3 dormitoare, sala de întâlnire parinti si loc de joaca pentru copii.

La inaugurare au fost prezenti, alaturi de primarul Florin Constantin si inspectorul scolar general al judetului Prahova, domnul Nicolae Angelescu: doamna Madalina Lupea, prefect al judetului Prahova, domnul Bogdan Toader, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, domnul Emil Draganescu, subprefect al judetului Prahova, doamna Liliana Tenescu, inspector scolar general adjunct. De asemenea, au participat consilieri locali, inspectori scolari, directori de unitati scolare si numeroase cadre didactice.

IN ATENTIA OPERATORILOR ECONOMICI

REȚEAUA unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care funcționează în anul școlar 2017- 2018

PROCEDURA OPERAȚIONALĂ – Avizarea programelor pentru disciplinelor opționale cuprinse în curriculumul la decizia școlii

- RAPORT PRIVIND STAREA INVATAMANTULUI PRAHOVEAN IN SEMESTRUL I, ANUL SCOLAR 2016 – 2017

- Prezentare_RAPORT PRIVIND STAREA INVATAMANTULUI PRAHOVEAN IN SEMESTRUL I, ANUL SCOLAR 2016 – 2017 Ghidul candidatului – Admiterea in invatamantul liceal si profesional cu durata de 3 ani, 2016 Tabel nominal cuprinzand punctajele candidatilor înscrisi la concursul pentru acordarea gradatiei de merit – sesiunea 2016 LISTA PERSONAL ISJ Prahova in anul scolar 2015-2016

Rezultate contestatii – Examen bilingv – mai 2016

Loturile judetului Prahova la etapa nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare

Unitati de invatamant particulare din judetul Prahova acreditate/autorizate la data de 1 aprilie 2016

RAPORT PRIVIND STAREA INVATAMANTULUI PRAHOVEAN IN SEMESTRUL I, ANUL SCOLAR 2015 – 2016

Raport privind activitatea Casei Corpului Didactic Prahova pe semestrul I 2015-2016

RAPORT PRIVIND STAREA INVATAMANTULUI PRAHOVEAN IN ANUL SCOLAR 2014-2015


SUBIECT
IN ATENTIA OPERATORILOR ECONOMICI

Ministerul Educatiei Nationale lanseaza în consultare publica proiectul legii manualului scolar. Documentul este disponibil mai jos, alaturi de expunerea de motive. Sugestiile, propunerile si opiniile celor interesati pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

21.09_Expunere de motive_LMS

21.09_Proiect_Legea manualului_0

Ordinul ministrului Educatiei Nationale nr. 5.062/2017 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind reglementarea utilizarii auxiliarelor didactice în unitatile de învatamânt preuniversitar

Ordinul ministrului Educatiei Nationale nr. 5.061/2017 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind asigurarea omologarii utilizarii mijloacelor de învatamânt în învatamântul preuniversitar

HOTARARE INTRERUPERE CURSURI 20-21 septembrie 2017
RETEAUA unitatilor de învatamânt de stat care functioneaza în anul scolar 2017- 2018

RETEAUA unitatilor de învatamânt particulare care functioneaza în anul scolar 2017- 2018

Numarul de clase si elevi va suporta modificari pana la sfarsitul lunii septembrie, cand va fi finalizata situatia statistica de inceput de an scolar

Programul Centrului special de inscriere pentru elevii din alte judete- ADMITERE LA LICEU
Bacalaureat sesiunea speciala 2017
Graficul privind sustinerea inspectiilor speciale la clasa si al probelor practice, pentru Concursul National de Ocupare a Posturilor Vacante/ Rezervate/ Catedrelor Rezervate – Sesiunea 2017
PRECIZARI PRIVIND ORGANIZAREA SI DESFASURAREA CONCURSULUI PENTRU OCUPAREA POSTURILOR/CATEDRELOR DIDACTICE VACANTE/REZERVATE SESIUNEA 2017

GHIDUL CANDIDATULUI 2017-2018

- ADMITEREA ÎN ÎNVATAMÂNTUL LICEAL DE STAT -ADMITEREA ÎN ÎNVATAMÂNTUL PROFESIONAL DE STAT CU DURATA DE 3 ANI

- ADMITEREA ÎN ÎNVATAMÂNTUL PROFESIONAL DUAL

Metodologie privind evaluarea anuala a activitatii manageriale desfasurate de directorii si directorii adjuncti

SESIZAREA NEREGULILOR SAU DISFUNCTIONALITATILOR LA EXAMENELE NATIONALE SE POATE FACE PRIN :

TEL VERDE NATIONAL: 0800801100 – Telefon gratuit la care cetatenii pot semnala neregulile aparute in organizarea si desfasurarea concursului.

De asemenea, eventualele fapte de cooruptie pot fi semnalate

TELVERDE AL INSPECTORATULUI SCOLAR 0800816244

SIMULARE EXAMENE NATIONALE MARTIE 2017

Calendarul simularii:

13 martie 2017 Limba si literatura romana – proba scrisa

(clasa a VIII-a); Limba si literatura romana – proba scrisa Ea

(bacalaureat clasele a XI-a si a XII-a);

16 martie 2017 Matematica – proba scrisa (clasa a VIII-a)

Matematica/Istorie – proba scrisa a profilului,

proba Ec(bacalaureat –clasele a XI-a si clasele a XII-a)

17 martie 2017 Proba scrisa la alegere a profilului si specializarii,

proba Ed (bacalaureat –clasele a XII-a)

31 martie 2017 Afisarea rezultatelor

- Ordin_modificare_ordin_simulari_3150_2017 final

- OMENCS 3004_04012017 privind organizarea simularii_EN cls a-VIII-a si BAC 2016-2017

- Modele de subiecte

Gradatie de merit sesiunea 2017

-ORDIN Nr. 3.252 pentru modificarea anexei nr. 1 la Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat in sesiunea 2017

-ORDIN Nr. 3252/2017 din 14 februarie 2017 pentru modificarea anexei nr. 1 la Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit personalului didactic din învatamântul preuniversitar de stat în sesiunea 2017, aprobate prin Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 6.161/2016

-Ordinul ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice nr. 6.161/22.12.2016 pentru aprobarea metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit personalului didactic din învatamântul preuniversitar de stat în sesiunea 2017

Concursul de selectie a cadrelor didactice în vederea constituirii Corpului National de Experti în Management Educational, sesiunea 2017, seria a XI-a

– Lista candidatilor admisi in etapa de selectie online a cadrelor didactice in vederea constituirii Corpului National de Experti in Management Educational

Proiectele de programe scolare pentru clasele V-VIII, lansate în consultarea specialistilor si practicienilor

Consultarea se va derula in perioada 27 ianuarie-13 februarie 2017.